Werk Jos van Beek in Wit-Rusland te zien bij Marc Chagall-manifestatie»

Gepubliceerd op 08-08-2018

Sint Anthonis - Jos van Beek (61), kunstschilder te Sint Anthonis, exposeert volgende maand in Vitebsk, Wit-Rusland. De kunstenaar is een van de twee West-Europese schilders die zijn gevraagd te exposeren in de geboortestad van Marc Chagall (1887 - 1985). Op 7 Juli is het 120 jaar geleden dat de beroemde expressionist-surrealist in Vitebsk werd geboren. Het kunstmuseum in die stad herdenkt Chagalls geboortedag met verschillende manifestaties. Een ervan is een tentoonstelling met werk van twee hedendaagse West-Europese schilders wier werk raakvlakken vertoont met dat van Chagall. Behalve Van Beek is ook de Eindhovense schilder Jan Peter van Opheusden (66) uitgenodigd zijn werk in Vitebsk te exposeren. "Een grote eer", zegt Van Beek. "Ik hoefde er geen moment over na te denken toen ik werd gevraagd".

De geboortestad van Chagall is na diens dood een belangrijk cultureel centrum geworden. Er wordt gesproken over "de school van Vitebsk". Grote namen als Malevich en Lissitsky worden daartoe gerekend." 

Van Beek is "gescout" door de Wit-Russische kunstkenner Yelena Kharitonova. Zij werkt in Brussel en kreeg de opdracht, Chagallverwante schilders op te sporen. Van Beek bewondert Chagall, maar het zijn vooral de kunstcritici die in zijn werk iets van de Wit-Rus herkennen. "Ik heb toch een geheel eigen stijl en probeer niemand te kopieren." Af en toe ontdek ik achteraf een element in een schilderij waarvan ik denk: "O ja, dat had Chagall ook." 

Van Beek en Van Opheusden vertrekken 2 juli naar Moskou. Na een uitgebreid cultureel programma daar reizen ze door naar Wit-Rusland. Op 7 juli is de opening van hun tentoonstelling in de belangrijkste zaal van het museum van Vitebsk. De expositie duurt tot eind Augustus.

Nu al snelt de roem Van Beek hem vooruit. Na Vitebsk is hij ook gevraagd voor Sint Petersburg en Ferrara (Italie). 

Bron: De Gelderlander, cultuurpagina woensdag 20 juni 2007 door Geurt Franzen 

1533729148113cdefa8edbafa01ae7ed5a2ded2d60.jpg